Art Terapia – mijloc de expresie pentru comunicarea gandurilor

Pentru cei preocupati de ingrijirea persoanelor varstnice ma voi stradui zi de zi sa aduc informatii noi si mai putin intalnite la cursurile de formare profesionala existente pe piata. In consecinta, in cele ce urmeaza voi aborda ca subiect ART TERAPIA.

Art Terapia foloseste arta ca mijloc de expresie pentru comunicarea gandurilor, atitudinilor, conflictelor, sentimentelor, mai degraba decat tintirea spre judecarea produselor finale estetice dupa standardele extreme. Aceste mijloace de expresie sunt la indemana oricui, nu sunt doar daruri artistice.

In zilele noastre, artterapia este utilizata cu succes atar in diagnosticarea si tratarea tulburarilor psihice, cat si pentu optimizarea si dezvoltarea personala. Una dintre functiile majore ale artterapiei expresive este incurajarea si dezvoltarea unor relatii interpersonale mai bune si intensificarea comunicarii interpersonale. Artele vizuale ajuta persoana sa se integreze intr-o situatie sociala, sa coopereze in grup.

Participantii au posibilitatea de a-si elibera tensiunile, de a-si exprima emotiile si de a comunica cu ceilalti prin modalitati foarte diferite de cele cunoscute pana in acest moment.

Pentru a ne putea exprima avem nevoie de multe ori si de un mediu sau de un grup adecvat, care sa ne ajute, sa ne ofere incredere, sa ne valorizeze si sa corespunda nevoii de siguranta. Tehnicile de utilizare in artterapie sunt: desenul, pictura, modelajul din plastilina sau lut, colajul din elemente independente (plante sau elemente textile), miscarea, metafora, teatrul.

Ganduri, atitudini, modalitati de actiune, de decizie, tipuri de comunicare si relationare in grup- toate acestea sunt dezvoltate, aduse la suprafata prin intermediul tehnicilor artistice enumerate mai sus. Participantii au astfel posibilitatea de-a se cunoaste prin intermediul produsului finit realizat. Ei pot observa ceea ce le place sau displace la propria persoana.

Vad cum pot sa imbunatateasca propriul comportament si chiar isi propun pasi de actiune pentru o mai buna performanta in situatia data. Mecanismul psihologic pe care se bazeaza utilizarea acestor tehnici este proiectia. Artele vizuale constituie o cale de evaluare a personalitatii, a capacitatilor si dificultatilot de-a se adapta la mediul social. Problemele neconstientizate sunt exprimate simbolic in produsrle creatiei artistice ale persoanei. Valoarea artterapiei este si educationala. Participantii invata astfel sa comunice mai adecvat, spontan, sa-si constientizeze mai clar pozitiile, atotudinile si sa-i inteleaga mai bine pe cei cu care intra in contact. Efectul consta intr-o buna socializare, performante mai bune, relationare si comunicare cu cei din jur.

Desenul nu e numai o modalitate de autocunoastere si de autodezvoltare, ci si un mijloc de comunicare si de intrare in relatie cu alte persoane, prin utilizarea desenului in grup. Culorile alese, tipul de instrument utilizat la desen, modul in care deseneaza, suprafata ocupata pentru a se exprima- toate acestea sunt detalii foarte importante pentru cunoasterea persoanei. Desenul ii ajuta sa comunice, sa accepte, sa se revolte, sa coopereze cu cei din grup.

Exista o corespondenta intre culori si trairile, emotiile, dorintele, nevoile, gandurile unei persoane. Interesant este ca nu exista un limbaj universal al culorilor, ci fiecare culoare are o semnificatie unica pentru fiecare persoana, iat asocierea tine de experienta persoanei, de structura interna… Prin desen, membrii grupului au posibilitatea sa-si reaminteasca intamplari petrecute anterior, sa retraiasca evenimente conflictuale cu cei apropiati si sa ajunga sa le vada acum intr-o lumina diferita.

Desenul reprezinta si un mijloc de forare in timp printre amintiri, si de aducere la lumina a acelor situatii neacceptate, neintelese si mai putin lamurite.

Colajul este realizat prin lipirea sau atasarea de materiale de o mare varietate, pe panza sau pe hartie. Pot fi utilizate in colaj: hartie de orice tip, variate texturi, lucruri moi si aspre, nasturi, poleiala, frunze, seminte.

Colajul poate fi realizat in multe feluri, similar cu pictura sau jocul cu nisip.

Colajul ajuta la dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii, la deblovarea resurselor participantilor, la eliminarea obstacolelor. Acest tip de terapie se utilizeaza de regula in cadrul caselor de ingrijire varstnici cu un anumit standard, de principiu cele care sunt finantate de organizatii sau institutii din strainatate, cu scopul de a-i apropia pe cei varstnici cu tendinta de izolare de restul grupului.

„Arta poate sa apropie oamenii. artterapia dezvolta inteligenta emotionala, dezvolta imaginatia creatoare, stimuleaza creativitatea, este cea care da persoanei o stare afectiva tonica si care ii reduce starea de tensiune sau anxietate”.

Karla Racliu (Koreck)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s