Asigurati-va calitatea vietii de mai tarziu

„In locul zidului gol de care ma temeam, privirilor mele li s-a dezvaluit o noua priveliste…un nou inceput: dincolo de oglinda, intr-o lume minunata, in care amintiri prafuite au prins din nou viata”. Sue Limb

Cine sunt de fapt batranii?

Momentul de inceput al varstei a treia este considerat in mod conventional varsta de 65 ani, deoarece pentru majoritatea indivizilor ea coincide cu pensionarea. Aceasta varsta este insa doar aproximativa.

Dezvoltarea umana continua si dupa varsta de 65 ani, intrucat adultii trebuie, si in aceasta perioada din urma a vietii, sa se confrunte cu o serie de probleme- unele vechi, altele noi, care se cer rezolvate. In cultura occidentala varsta a treia este valorizata preponderent negativ, in mare parte datorita prejudecatilor.
In contextul zilelor noastre, varsta a treia este tot mai frecvent considerata o perioada a vietii in care experienta, cunostintele, capacitatea de creatie pot si trebuie sa fie folosite din plin. Un varstnic activ nu imbatraneste intelectual, fizic, social si nu are timp sa se gandeasca la batranete.

Sedentarismul, renuntarea si izolarea psihica si fizica sunt factori de risc major in accelerarea imbatranirii somatice si sociale.
Aici intervine rolul ingrijitoarei care trebuie sa invete sa fie un bun consilier pentru „opa” sau „oma”. Depinde cat de dispuse sunt ingrijitoarele sa invete sa inteleaga realmente ce reprezinta procesul de imbatranire, tocmai in vederea facilitarii unei relatii armonioase chiar si cu cel mai „acru” si impenetrabil pacient.
Sistemul acesta privat de ingrijire la domiciliu 24/24 initiat in Austria a fost inteligent creat tocmai cu scopul de-a priva batranii de sentimentul izolarii si depresia cronica des intalnite in centrele de ingrijire, unde personalul de ingrijire este structurat sub asa forma incat o ingrijitoare sa ofere asistenta mai multor batrani, nereusind sa satisfaca pe deplin nevoile nici unuia dintre ei, ceea ce se doreste a se evita in sistemul ingrijirii la domiciliu.
Si acesta este si motivul pentru care imi mentin pozitia legata de instituirea unui astfel de sistem si la noi in tara. Exista cateva „zvacniri” stangace la nivel national, dar insuficiente si incapabile sa acopere nevoia de ingrijire a batranilor… Si-apoi ne cramponam din nou de aspectul financiar incapabil sa sustina servicii de asemenea natura. Saracii nostri bunici…de-ar fi avut si ei acces la sistemul privat de pensii, aveau acum o batranete „full option” fara griji.
Asa ca, dragi tineri, prea ocupati cu accesarea site-urilor de socializare si cu achizitionarea gadget-urilor in trend, nu credeti ca ar fi cazul sa ganditi in perspectiva?… Nu aveti timp acum sa va ganditi la varsta a treia- la batranete, insa cand veti avea?…Asigurati-va calitatea vietii de mai tarziu, intrucat timpul trece si depinde de noi in ce fel….
🙂

Karla Racliu (Koreck)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s