Terapia Ocupationala si Ergoterapia – partea1

Va sunt datoare de cateva zile cu noutati in domeniul ingrijirii de varstnici, si iata, dupa cum am promis, ca vin si astazi cu informatii menite sa va capteze interesul. Cel putin asa sper…

Astazi voi aborda un subiect din aceeasi arie ca cel de data trecuta…Terapia Ocupationala (TO) si Ergoterapia (E).

Terapia Ocupationala(TO): are drept scop ajutorarea oameniilor sa isi recastige independenta in majoritatea ariilor de existenta; aceasta terapie imbunatateste abilitatile cognitive, fizice si motrice ale persoanelor cu dizabilitati si contribuie la cresterea increderii de sine si la reintregrarea sociala a unui individ.

Ergoterapia (E): reprezintă forma cea mai generală de activitate lucrativă cu o sferă mare de cuprindere. În cadrul ei intră o mare gamă de activităţi:

– de la cele mai simple, elementare, de tipul muncilor gospodăreşti executate în cadrul spitalului de către bolnavi împreună cu personalul încadrat în acest scop, până la activităţile profesionale diferenţiate în funcţie de profilul acestora (croitorie, lucrul manual, atelier mecanic, tâmplărie, agricultură).

Important în acest sens este caracterul simbolic al acestor activităţi de exerciţiu pentru refacerea aptitudinilor individuale modificate de boală.

În cazul ergoterapiei, se pune accentul pe reeducarea gestualităţii, a îndemânării, dezvoltarea expresivităţii, readaptarea subiecţilor la efort şi revenirea lor la o activitate profesională cu efect de resocializare. Prin aceasta bolnavii îşi redobândesc autonomia şi demnitatea. Ele se recapătă într-o manieră simbolică, prin intermediul „obiectelor” produse de aceştia şi a efectelor lor asupra celor care le-a produs.

Activităţile ergoterapeutice cu ajutorul uneltelor, contribuie la progresul capacităţilor de coordonare individuale. Obiectivele pentru activităţile de ergoterapie sunt:

    dezvoltarea deprinderilor manuale;

 dezvoltarea respectului faţă rezultatele muncii lor;

 consolidarea deprinderilor tehnice;

 consolidarea abilităţilor de a finaliza lucrul început şi disciplina păstrării materialelor în ordine;

– educarea răbdării, respectării regulei, cooperarea cu alte persoane în vederea realizării unor lucrări de grup Activităţile ergoterapeutice pun accentul pe reeducarea gestualităţii, a îndemânării, învăţarea unor deprinderi noi, utile, dezvoltarea expresivităţii, readaptarea/adaptarea la efort.

Cele mai largi domenii de aplicare a T.O. si E. sunt cele cu specific patologic al psihicului, dar si neuromotorie, pulmonar , reumatologic , geriatric, pedriatic , in general cele tratate in cadrul balneo-fizico-terapiei.

Obiectele principale:

– inlaturarea tulburarilor functionale -reeducarea mijloacelor de exprimare ( vorbire, atitudine, comportament );

-restabilirea independentei pacientului sub aspect psihomotric.

Pentru indeplinirea acestor obiective trebuie evaluat complet si obiectiv fiecare caz si se evita stagnarea , regresiunea sau esecul.

Obiectivele Ergoterapiei sunt legate de solicitarea si obtinerea cat mai rapida a colaborarii active a pacientului , apoi pacientul din convingere cu vointa si din propiul lui interes incearca sa se adapteze unei noi situatii legate de boala dar si sa se reintegreze in societate.

Reclame

Un gând despre &8222;Terapia Ocupationala si Ergoterapia – partea1&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s