Terapia Ocupationala si Ergoterapia – partea 2

Cunoasterea ne ajuta sa fim folositori celor din jurul nostru: fie ei batrani, fie tineri.

E-adevarat, puteti trai fara griji si in lipsa cunoasterii…e mai simplu, o viata mai comoda, insa anosta, credeti-ma, lipsita de satisfactiile pe care le ofera bucuria sincera a ochilor unui batran revenit la viata normala…ganditi-va ce-nseamna sa te trezesti dimineata cu alta convingere asupra vietii, cand cu luni in urma medicul specialist te stigmatase cu un diagnostic ce oferea un verdict crud: fara speranta de recuperare.

Implicati-va!….invatati sa-i ajutatii!…..ajutati-i sa zambeasca! (Ioan Gura de Aur) Deci, prin faptul ca noi avem cunostinta, si altii pot beneficia de roadele sale.

Noi suntem mentorii copiilor si batranilor nostri!

Functiile Ergoterapiei

Organizareau unui program de miscare dirijata in conditii de lucru, corelarea recuperarii medicale cu recuperarea profesionala , stimularea increderii in sine a bolnavului , dezvoltarea personalitatii bolnavului , constatarea capacitatilor si inclinatiilor restante a pacientului.

Cele 10 comandamente privind integrarea profesionala:

Timpul liber, Viata familiala, Locuinta ,Alimentatia , Instructia , Dreptul de a participa la activitati culturale distractive , Accesul la mijloace de transport in comul (servicii publice) , Asociatie , Situatie economica, Activitati publice (drept de vot )

 Factorii care influienteaza capacitatea de munca : factori fiziologici , psihologici, mediul de munca , conditii sociale.

Recuperarea aspectului profesional : ergoterapia urmareste parcurgerea progresiva , naturala a etapelor de readaptare la munca folosind gestualitati specifice acesteia. Cand acest scop nu mai poate fi realizat se impune reprofesionalizarea pacientului, acesta fiind testat in atelierul de ergoterapie in privinta posibilitatii sale psiho-tehnice.

Reinsertia sociala poate fi facilitata prin recuperarea unor elemente si gesturi de autoservire specifice vietii de zi cu zi ( igiena corporala, servirea mesei ) .

Stimularea si pregatirea gestualitatii in vederea profesarii sau adaptarii la activitatile menajere sunt elemente decisive pentru reintegrarea familiara si sociala.

Afectiunile ortopedico-traumatice afecteaza persoanele in cauza datorita scoaterii, pe o perioada de timp, din activitatiile si ocupatiile pe care le aveau.

Pe langa suferinta fizica generata de traumatism pot avea tulburari ale comportamentului psihic, urmare a izolarii ce rezulta din invaliditatea respectiva. Diminuarea acestor efecte ale afectiunilor cat si scurtarea perioadei de convalescenta se poate realiza apeland in paralel cu actul medical la mijloace recuperatorii care vizeaza autonomia bolnavului .

Scopul urmarit de ergoterapiei este intoarcerea cat mai rapida la viata avuta anterior intr-o stare fizica si psihica buna.

 Particularitatile Ergoterapiei la subiectii cu traumatisme ale membrelor sunt redobandirea fortei mobilitatii, prehensiunii, coordonarii, abilitatii si preciziei la membrele superioare.

Dispozitivele folosite de ergoterapeut depind de posibilitatile de reglare si adaptare a pacientului. Alegerea activitatilor se face de comun acord cu pacientul , iar intruirea se face treptat urmarind reintoarcerea la munca. T.O. si E. la afectiunile osteoarticulare, reumatismale si traumatice Aceste afectiuni pot duce pierderea sau limitarea functionalitatii si alaturi de kinetoterapie T.O. si E. sunt metode importante puse in practica corelate cu mecanismele deformatiei articulare .

Aceste afectiuni pot avea consecinte importante sub aspect fizic , psihic si socio-profesional.

Durata invaliditatii pe care o antreneaza imposibilitatea continuarii activitatii avute anterioe poate duce la apatie si indiferenta.

In toate cazurile de afectiuni osteoarticulare si reumatismale cand durerea nu mai impedica reeducarea functiolala T.O. si E. pot fi aplicate prin mijloace de reeducare a pozitiei de repaus si strica imobilizare. T.O. si E. urmaresc, prin ocupatie si munca, corectarea defectelor de executie a unor miscari. Principalele obiective ale T.O. si E. sunt: tonifierea musculaturii si obtinerea unei stari generale bune , prevenirea deformatiilor anchilozelor si atrofiilor musculare, readaptarea sau reorientarea profesionala.

Aspectul esential al recuperarii pacientului este castigarea amplitudinii si fortei musculare iar din punct de vedere psihic castigarea cooperarii cu terapeutul. Ergoterapia urmareste obtinerea unor efecte importante ca :

– Efecte preventive : evitarea evolutiei deformatiilor , aparitiei anchilozelor si contracturilor;

– Efecte recuperatorii : redobandirea tonusului muscular normal , mentinerea articulatiilor intr-o stare buna;

– Efecte educative : subiectul este informat asupra bolii sale in scop terapeutic si asupra rezultatelor care se pot obtine Dintre ocupatiile si lucrul obisnuit pentru recuperarea mainii reumatice amintim : Jocul cu mingea de tenis (flexia , extensia si pronatia)

– Rasfoitul unor carti ( manevrand cu degetele foile acestora ) ;

– Confectionarea unor bilute din hartie ( folosind ambele maine);

– Folosirea unor jucarii ( ex: titirez – in directie radiala );

Modelarea plastilinei Prin aceste exercitii se urmareste intarirea aparatului extensor al degetelor , intarirea interososilor , policelui .

 Pentru recuperarea artrozelor mainii T.O. si E. recomanda exercitii :

Strangerea repetata a unor obiecte elastice in mana ;

Manevrarea unor obiecte mici -Miscari folosite in T.O. si E. pentru recuperarea umarului si cotului :

          Jocuri si activitati care antreneaza concomitent mana;

          periatul unor obiecte;

          lustruirea unor suprafete orizontale si verticale;

          taiatul cu ferastraul;

          insurubarea unor becuri;

          lovirea de sol a unei mingi si prinderea ei;

Pentru recuperarea afectiunii reumatice de picior ergoterapia foloseste aceleasi exercitii ca si kinetoterapia pana la un anumit punct.

          bicicleta ergometrica;

          exercitii de apucare a unui prosop cu degetele piciorului;

           rularea piciorului pe un cilindru ce in deplaseaza inainte – inapoi;

           folosirea masinii de cusut cu pedala Asadar, iata cateva lucruri de mare utilitate pentru un ingrijitor de varstnici care se confrunta cu persoane cu probleme de coordonare a miscarilor – partiali mobili, sau cu persoane imobilizate total.

Cunoasterea ne ajuta sa fim folositori celor din jurul nostru: fie ei batrani, fie tineri. E-adevarat, puteti trai fara griji si in lipsa cunoasterii…e mai simplu, o viata mai comoda, insa anosta, credeti-ma, lipsita de satisfactiile pe care le ofera bucuria sincera a ochilor unui batran revenit la viata normala…ganditi-va ce-nseamna sa te trezesti dimineata cu alta convingere asupra vietii, cand cu luni in urma medicul specialist te stigmatase cu un diagnostic ce oferea un verdict crud: fara speranta de recuperare. 🙂 Implicati-va!….invatati sa-i ajutatii!…..ajutati-i sa zambeasca! (Ioan Gura de Aur) Deci, prin faptul ca noi avem cunostinta, si altii pot beneficia de roadele sale. Noi suntem mentorii copiilor si batranilor nostri!

Cu drag, Karla Racliu (Koreck)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s