Incontinenta urinara

 Incontinenta urinaraIncontinenta urinara este o problema delicata si grava,  pe langa disconfortul fizic, produce o serie de dezavantaje la nivel psihic si social. Prin consecintele sale putand duce la izolarea persoanei care sufera de aceasta afectiune.

Incontinenta urinara reprezinta pierderea involuntara de urina, temporara sau permanenta.

Cea tranzitorie este determinata de cauze reversibile: infectiile urinare, vaginitele si uretritele atrofice, unele medicamente (diuretice, antihipertensive, antihistaminice, sedative), alcoolul, unele boli (insuficienta cardiaca, insuficienta venoasa), constipatia.
Desi poate aparea in anumite situatii si la persoane mai tinere, incontinenta vezicala ramane o boala a pacientului varstnic, conform statisticilor peste 15% dintre varstnici sufera de aceasta afectiune.

Cu toate ca acesta afectiune produce  disconfort atat fizic cat si psihic, pacientii, in general, evita sa discute cu medicul aceasta problema majora din cauza jenei, unii dintre acestia ajungand sa se izoleze social ca urmare a temerii de a nu fi pusi in situatii neplacute.

 Cauze si efecte ale bolii
Dintre cauzele incontinentei urinare cronice, cea mai frecventa la varstnici este tulburarea de contractie a muschiului vezicii urinare, secundara unor afectiuni neurologice (accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson, boala Alzheimer) sau altele (cistite, cancere vezicale, obstructie uretrala).

Incontinenta urinara de stres este a doua cauza de incontinenta la femeile varstnice si consta in pierderea de urina prin manevre ce cresc presiunea intraabdominala (tuse, stranut, ridicat), fiind o consecinta a slabirii planseului pelvin prin imbatraniri si nasteri multiple.

In cazul barbatilor, principala cauza a pierderii de urina o constituie afectiunile prostatei (adenomul sau cancerul de prostata). In 5% dintre cazuri, incontinenta urinara este secundara neuropatiei diabetice, de deficitul de vitamina B12 sau este idiopatica. La toate aceste cauze se adauga modificarile fiziologice de varsta (scaderea capacitatii vezicii urinare, cresterea eliminarii lichidelor consumate ziua in toiul noptii). Mobilitatea redusa a varstnicului, tulburarile de mers, pierderea echilibrului contribuie la aparitia incontinentei urinare.

Consecinte ale acestei afectiuni sunt:  medicale (leziuni locale, ulceratii, micoze, infectii urinare), psihosociale (jena, izolarea sociala, depresie), economice (deseori se ajunge la spitalizarea batranilor, cu costuri foarte mari).

Cum se procedeaza in cazul acestei boli
Pacientul trebuie sa se prezinte la medic la aparitia primelor simptome. Identificarea cauzei determina o anumita conduita terapeutica.

Tratarea infectiilor urinare prin antibiotice, a atrofiei vaginale prin terapie hormonala, eliminarea unor medicamente, tratamentul constipatiei pot rezolva aceasta problema.
In incontinenta urinara de stres, alaturi de modificarea stilului de viata (scaderea greutatii corporale in cazul persoanelor care sufera de obezitate, oprirea fumatului, exercitii de intarire a planseului pelvian), tratamentul factorilor precipitanti (tuse, vaginite), un rol important il au tratamentele farmacologice si chirurgicale.

Pentru incontinentele urinare care nu au raspuns la aceste masuri, un rol major il are educarea pacientului. Golirea vezicii urinare la anumite intervale de timp, reducerea consumului de lichide dupa ora 18.00 (fara insa sa-si restrictioneze consumul de lichide in cursul zilei), golirea vezicii urinare inainte de culcare, au un efect benefic.

Toaleta locala riguroasa previne aparitia infectiilor bacteriene, micotice, si a leziunilor. Purtarea condoamelor, tampoanelor, pampersilor, montarea sondelor urinare temporar sau definitiv devin necesare in incontinentele urinare refractare la masurile terapeutice.

Incontinenta urinara este o problema delicata si grava, prin consecintele sale putand duce la izolarea varstnicului si dependenta sa de casa. Prezentarea in timp util la medic determina tratarea si deseori vindecarea acestei afectiuni.

Lenuta Glujdea 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s