Varsta intelepciunii sau a durerii?

Copilul rade: Intelepciunea si iubirea mea  e jocul!
Tanarul canta: Jocul si intelepciunea mea-i iubirea!
Batranul tace: Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea!”
(Lucian Blaga)

 Inca din momentul in care suntem conceputi,  suntem programati sa traversam etape prestabilite a caror curgere este, asemenea timpului, inevitabila.

Suntem copii, tineri, adulti, batrani.

Strict in aceasta ordine si fara nici o posibilitate de a ne opri la alegerea unui stadiu convenabil. La varsta mijlocie si la varsta inaintata, majoritatea functiilor organismului intra in declin, motiv pentru care este important sa ne bucuram de fiecare etapa a vietii cu bucuriile si frumusetile ei, trecerea anilor aduce dupa sine nu doar momente frumoase, ci si momente mai putin placute cum ar fi cele legate de sanatate, de viata sociala, de aspectul financiar, etc.

Procesul imbatranirii se produce diferit de la o persoana la alta.

 • Varsta cronologica – reflecta in exclusivitate trecerea timpului si reprezinta varsta unei persoane in ani.

Din punct de vedere al sanatatii, varsta cronologica are o semnificatie importanta: odata cu inaintarea in varsta, creste probabilitatea instalarii unei probleme de sanatate, de aceea este recomandat sa acordam o atentie mai deosebita alimentatiei, sa eliminam obiceiurile nesanatoase.

Pentru ca ajuta la predictia unor boli, aceasta varsta are implicatii legale si financiare importante, aici intra in discutie asigurarile medicale ce se recomanda a fi facute din timp.

Varsta biologica – se refera la modificarile ce apar in organism odata cu imbatranirea. Pentru ca aceste modificari pot sa apara la unele persoane mai devreme si la altele mai tarziu, putem intalni persoane batrane biologic la varsta de 40 de ani, respectiv persoane tinere biologic la 60 de ani sau mai mult.

Varsta psihologica – se refera la felul in care oamenii se simt si se comporta.

Spre exemplu, o persoana de 80 de ani care munceste, isi face planuri, participa la multe activitati este considerat tanar din punct de vedere psihologic.

Desi fiecare din aceste trepte de evolutie este deosebita prin sarcinile sale specifice, batranetea pare a fi cea mai impovaratoare, deoarece aduce cu sine modificari semnificative: declin fizic si intelectual, schimbari majore in ponderea rolurilor (profesional, marital, parental, social). Pentu ca aceasta etapa a vietii sa fie una mai usoara este recomandata incurajarea vietii sociale, intalnirile de discutii cu persoane de aceeasi varsta, cu copii care prin puritatea si energia debordanta de care dispun ofera buna dispozitie si optimism. Animalele de companie, sunt un remediu bun impotriva singuratatii si a emotiilor negative.

Inainte sa inchei as dori sa va amintesc ca intr-o zi, fiecare dintre noi vom ajunge la aceasta etapa a vietii, de aceea cred ca ar trebui sa o privim cu respect, iar noi sa fim aceia care sa transmita copiilor sa respecte varsta intelepciunii si a cunoasterii.

Lenuta Glujdea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s