Mediul si personalitatea la varsta a III-a

Factorii externi sunt cei care influenteaza in mare masura atitudinea vizavii de viata si implicit, felul in care persoanele aflate in pragul acestei etape privesc viitorul.  Iata cateva din evenimentele care pot survenii in aceasta perioada si modul in care acestea pot influenta:

Pensionarea -poate fi privta ca, o trauma -cu trairea unor sentimente de    marginalizare, inutilitate, debusolare, sau ca o binecuvantare – cu trairea unor sentimente de libertate, detasare, timp pentru sine, timp pentru vise si impliniri etc.

Aceasta schimbare duce la o renegociere a sarcinilor in familie, poate la o schimbare de domiciliu, femeile adaptandu-se mai usor decat barbatii, poate rezulta chiar rolul de ”bona” deoarece 10% din pensionari mai au un parinte in viata .

•Vaduvia -70% din femei raman vaduve. Drept consecinte apar disfunctii financiare, o suferinta foarte mare cu o stare depresiva persistenta, posibilitatea pierderii locuintei, “rebransarea”sociala si poate o eventuala casatorie.

 •Aparitia nepotilor –reprezinta o binecuvantare pentru persoanele de varsta a III-a. 75% din persoanele de peste 65 de ani sunt bunici. Reprezinta un liant puternic al familiei, intretinand elanul.Formeaza o coalitie indestructibila cu nepotii, parintii ramanand pe dinafara.

 •Schimbarea rolurilor –are loc o restructurare a relatilor parinti-copii, o schimbare a rolurilor.

 •Institutionalizarea –se modifica resedinta persoanei, eveniment ce survine pe fondul unei devitalizari generale. In general un batran percepe institutionalizarea ca pe o izolare de restul lumii, o rupture brusca de de locuinta si familie, apare un sentiment de abandon, o convingere ca e condamnat la moarte. Drept consecinta apare o criza de adaptare, o depresie severa care poate duce la suicid, o accelerare a deteriorarii generale ce culmineaza cu moartea, o rezistenta diminuata la frustrare, apare un dezechilibru emotional, cresterea emotivitatii si a demonstrativitatii.

 Tipuri de personalitate existente la varsta a III-a

1.Personalitatea integranta:este persoana care isi pastreaza capacitatea de adaptare si relatiile nealterate cu familia si prientenii.

-cel care se reorganizeaza: este capabil sa renunte la activitatile avute si le substituie cu altele care sa-I placa, sa-l valorizeze;

cel care este centrat pe un singur aspect: se rezuma doar la unul sau la doua roluri, pentru ca nu-i permite conditia fizica sau nu doreste, se conserva;

cel fara angajamente: se respecta si considera ca a venit in sfarsit vacanta mult asteptata.

 2.Personalitatea defensiva: cel care trateaza batranetea ca pe un adversary si lupta sa-si mentina cat mai multe atributii ale varstei adulte.

-cal care se agata: se cramponeaza sa desfasoare in continuare ocupatiile avute chiar daca prestatile lui nu mai sunt de calitate;

-cel care se restrange: are nostalgia trecutului cand avea roluri utile si importante si se lamenteaza cu privire la present.

 3.Personalitatea pasiv-dependenta: este cel cara incearca sa transfere cu o oarecare satisfactie propria ingrijire altora.

-cel care cere ajutor: solicita permanent anturajul si ii manipuleaza pentru a capta atentia lor;

-apaticul: are o atitudine minima fata de propria viata si ingrijire, suprasolicitand familia.

 4.Personalitatea neintegranta: este total incapabila sa se implice in propria-i viata din motive de maladi grave.

Odata cunoscute aceste aspecte, cei care au in grija persoane in varsta (parinti, bunici etc),stiu cum sa se raporteze la acestia. In plus rabdarea este un element cheie care, daca nu este, trebuie exersata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s