Diabetul zaharat tardiv

diabet zaharat tardivEste o boala metabolica cronica, care are drept cauza principala deficitul absolut sau relativ de insulina si se caracterizeaza prin perturbarea predominanta a metabolismului glucidic, cu hiperglicemie, glicemii pe nemancate ce depasesc 120 mg%, prezenta de glucoza in urina, alaturi de afectarea şi a celorlalte metabolisme (lipidic şi protidic). Clinic se deosebeşte:

– Diabetul zaharat de tip I, insulino-dependent, care se echilibreaza numai prin tratament cu insulina. Se intalneste 15 – 20% din cazuri.

Apare la copil (diabetul juvenil), la adolescent, la adultul tanar, dar adeseori si la varstnici peste 60 – 65 ani (diabetul senil).
Diabetul zaharat de tip II, insulino-independent, care apare in genere după 40 de ani, la persoanele obeze. Din aceasta categorie face parte şi diabetul care apare dupa 65 – 70 de ani, care se datoreaza  aterosclerozei vaselor pancreatice. Este cel mai frecvent intalnit.

La varstnici, diabetul zaharat este relativ frecvent (4 – 10% din populatia de peste 65 de ani), apare in special la femei. Lipseste caracterul ereditar, domina ateroscleroza pancreatica, debutul este inselator, este descoperit cu prilejul unui episod infectios intercurent, evoluţia este lentă şi se manifesta prin triada clasica: poliurie, polifagie, polidipsie.

Cu inaintare in varsta, scade toleranta la glucide, si se reduc numeric celulele betasecretoare de insulina. Glicemia are valori de peste 130 mg%. Mai recent se admit limite superioare de 150 mg% pe nemancate si 200 mg% postprandial.

Complicatiile diabetului zaharat, cea mai severa este coma hiperosmolara, retinopatia diabetica, arteriopatia diabetica, polineuropatia diabetica.
Alte complicaţii sunt:
– Coma diabetica clasica, hiperglicemica, este mai rara.
–  Coma hipoglicemica, este frecventa la varstnic. Hipoglicemia este un pericol real pentru batrani, in conditiile abuzului de sulfamide hipoglicemiante.
–  Complicatii infectioase, mai frecvent urinare (de obicei la femei), cutanate si pulmonare.

Tratamentul diabetului zaharat senil: include dieta si medicatia hipoglicemianta.

– Dieta trebuie să asigure glucide 30 – 35% din ratia calorica (150 – 200 g/zi), proteine 15 -20% (1,25 – 1,50 g/kg greutate/zi), si grasimi 30 – 35% din ratia calorica, (40 – 60 g/zi).

-Aportul de lichide trebuie să fie suficient, mai ales vara, iar sarurile minerale si vitaminele administrate in cantitate normala.

– Mesele mai frecvente si la ore regulate. După I.Mincu 40% beneficiaza numai de dieta, iar restul de insulina si tratament oral.

– Combaterea obezitătii este obligatorie, iar exercitiul fizic, în sedinte mici, necesar.

(sursa scoalacantemir.ro)

Karla Racliu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s