Va facem cunostinta cu unul dintre oamenii de valoare pe care ii are Develope Yourself

Angela Siminiceanu Lector Practica - Resita
ANGELICA SIMINICEANU
Data si locul nasterii: 27.05.1979, Oravita
Educatie: Studii postliceale medicale
Plan profesional: Asistent Medical Generalist Principal in cadrul Caminului pentru Persoane Varstnice Resita si Formator Pregatire Practica la Develope Yourself
Plan personal: Casatorita, un baietel de 6 ani
Hobby-uri: gatitul, plimbarile, calatoriile, explorarea lucrurilor noi…
Obiective: Da, ma gandesc si la viitor. E firesc sa fac asta, pentru ca sunt un om organizat si pentru ca orice noua etapa din viata trebuie pregatita si dezvoltata din timp. Si vreau sa cred ca planurile mele de viitor le voi materializa alaturi de cei din echipa Develope Yourself. 
Angelica Siminiceanu este omul din spatele tuturor rezultatelor si aprecierilor pe care le obtin cursantii nostri in practicarea meseriei de Ingrijitort Batrani la Domiciliu…pentru ca in spatele oricarui om de succes sta mentorul sau. Este omul dedicat muncii sale, ambitios si determinat sa isi valorifice la maxim potentialul; darnic cand vine vorba de-a impartasi cu altii din experienta activitatii sale si totodata deschisa sa invete cand vine vorba de noi strategii si metode de implementare a procedurilor; dispusa sa isi urmeze visul in ciuda oricaror impedimente si piedici.

Dar mai bine va lasam sa o descoperiti singuri prin prisma interviului acordat noua in urma cu ceva timp…
O prezentare scurta a ceea ce esti si faci…

Ce as putea spune despre mine? In primul rand, numele meu este Angelica Siminiceanu, locuiesc in Resita si lucrez in cadrul Caminului pentru Persoane Varstnice din anul 2002. Aici am debutat in functia de infirmiera, urmand ca un an mai tarziu, dupa ce am finalizat studiile postliceale, sa fiu avansata pe post de asistent medical generalist; in prezent fiind asistent medical generalist principal.

Sunt ambitioasa si dedicata muncii pe care o fac pentru ca fac ce-mi place si mi-e drag sa ma trezesc dimineata si sa-ncep o noua zi alaturi de fetele familiare ale batraneilor mei. Fac fata, zilnic, cu succes multiplelor sarcini, lucrez eficient si bine chiar si in conditii de stres, iar cei din conducerea Caminului pot confirma ceea ce sustin. Daca ar fi sa vorbesc despre mine as putea-o face ore in sir, dar mai bine haideti sa va povestesc putin despre ceea ce fac si despre cum mi s-a oferit oportunitatea sa devin formator de pregatire practica al programului de instruire promovat de Develope Yourself. Acesta a fost, de altfel, un vis mai vechi al meu: sa predau ceea ce stiu cel mai bine sa fac, iar datorita propunerii venite din partea fimei Develope Yourself si, deopotriva, unor oameni minunati de langa mine care mi-au dat sansa sa raspund acestei provocari (motiv pentru care multumesc conducerii Caminului pentru Persoane Varstnice), astazi instruiesc oameni, din felurite domenii de activitate, cum sa ingrijeasca persoanele de varsta a III-a.

De cat timp colaborezi cu Develope Yourself? Ce parere ti-ai format despre aceasta colaborare?

Ca formator mi-am inceput activitatea la inceputul lui 2010, iar in ceea ce priveste colaborarea mea cu Develope Yourself nu pot avea decat cuvinte de lauda. Pentru mine este o reala oportunitate sa-mi valorific potentialul si asa cum am mai spus si anterior, este o reala provocare.

Care sunt etapele prin care trece un cursant in pregatirea practica?

In primul rand vreau sa mentionez ca, in tot acest timp, nu am auzit decat cuvinte de multumire din partea cursantilor privitor la faptul ca li se ofera posibilitatea sa experimenteze si sa ia contact cu aceasta meserie mai intai in etapa de pregatire. Sunt foarte constiinciosi si se implica foarte mult in relatiile afective cu batranii din centrul nostru, ba chiar si dupa absolvirea cursului ne mai viziteaza.

Etapele prin care trec cursantii la programul de instruie practica sunt diferite. La inceput incercam sa ne deprindem cu notiunile de baza in ingrijirea batranilor adica: igiena, mobilizarea, imbracarea bolnavilor cu dificultate de miscare, alimentatia, hidratarea si nu in cele din urma comunicarea, care din punctul meu de vedere constituie cea mai importanta latura in ingrijirea batranilor.

In acest punct se filtreaza lucrurile. Constatam ca unii sunt potriviti pentru aceasta meserie si merita se continue, iar altii nu. Si da, sunt si cursanti care renunta. Nu toate persoanele sunt deschise si empatice, sociabile, carismatice, iar astea sunt calitati care prea putin pot fi cultivate, ori te nasti cu ele, ori nu. Dar asta este un subiect pe care il vom trata distinct.

Urmeaza apoi sinteza pe diagnostice si pe cazurile de care noi dispunem in caminul nostru: diabetul, scleroza multipla, accidentul vascular cerebal etc., sonde urinare, anus contra naturii. Batranii nostri, ca sa concluzionam pe final, sunt extraordinar de multumiti de prestatiile cursantilor, ba chiar mai tin legatura, deoarece nu este nici un secret ca in prezent institutiile publice de stat nu dispun de un numar ideal de angajati, iar acest lucru ne e de un real folos, noua personalului, dar mai ales batranilor nostri.

Dupa finalizarea cursurilor mai pastrezi legatura cu ei?

Si ca sa raspund si la ultima intrebare… da, dupa terminarea seriilor de curs, cu cei mai multi dintre cursanti eu pastrez legatura: schimbam pareri, impresii; ba chiar am primit telefoane din strainatate de la cei care au obtinut un loc de munca dupa finalizarea pregatirii si au intampinat vreo dificultate chiar la fata locului, cerandu-mi sfaturi referitoare la afectiunea cu care se confrunta batranul/batrana ce o au sub ingrijire. Iar de acest lucru sunt foarte mandra si pentru asta nu pot decat sa va multumesc voua pentru oportunitate!

In ce consta examenul practic?

Intrucat, progresul cursantilor si insusirea competentelor specifice le urmarim pe parcursul desfasurarii programului de instruire, si inainte de examenul de absolvire organizam si o simulare a lui, evaluarea finala este cat se poate de <light>: fiecare cursant extrage un bilet si expune cele 2-3 subiecte existente pe el. Sunt subiecte ce trateaza aspectele specifice meseriei de ingrijitor varstnici, pe care orice cursant trebuie sa le stapaneasca. Si pentru a nu va stimula sa faceti exercitii de imaginatie, voi exemplifica cateva dintre subiectele ce s-ar putea gasi pe un bilet:

  1.  Care sunt semnele depresiei?
  2. Ce este un accident vascular cerebral (AVC)?
  3. Descrieti cum se realizeaza imbracarea si dezbracarea unei persoane cu hemipareza stanga. Asadar, nu sunt lucruri straine..

Care ar fi profilul ideal al unui ingrijitor de persoane varstnice?

Ce va pot spune? Nu stiu daca exista, cu adevarat, ingrijitorul ideal sau perfect, cert este ca eu personal, ca formator de pregatire practica, daca ar trebui sa realizez un profil al ingrijitorului as vorbi despre un cumul de trasaturi elementare pe care trebuie sa le aiba orice persoana hotarata sa lucreze in acest domeniu: * calmul, * rabdarea, * devotamentul, * sensibilitatea, * empatia, * charisma. Acestea sunt doar cateva dintre calitatile ce nu ar trebui sa-i lipseasca nici unui ingrijitor de varstnici. Tuturor celor care isi doresc sa presteze aceasta frumoasa meserie (din punctul meu de vedere, bineinteles) le-as sugera cateva aspecte legate de acest job minunat, care ne ofera posibilitatea sa ajutam persoane care au mare nevoie de noi asistentii, infirmierii, ingrijitorii-, si acestea ar fi: * asigurarea comunicarii permanente a persoanei asistate; * antrenarea in activitati de natura sa-i pastreze tonul psihic; * observarea oricaror modificari in starea generala a persoanei ingrijite si aducerea la cunostinta membrilor echipei sau serviciilor de urgenta, dupa caz; * sa respecte principiul confidentialitatii datelor si situatiilor legate de pacient. Practic, ingrijitorul de batrani la domiciliu nu trebuie sa fie doar un bun profesionist in ingrijirea medicala, ceea ce nici nu aducem in discutie, intrucat acesta este primul mod in care si-ar gasi un astfel de job si n-ar avea nevoie decat de un program de instruire/calificare, el trebuie sa fie implicat si in asistarea batranului atunci cand acesta are nevoie, sa asigure confortul fericirii si bunastarii acestuia.

Multumim colegei noastre pentru acest dialog si ii dorim ca in 2013 sa gaseasca noi motive pentru care sa fie mandra de aceasta colaborare si, implicit, de meseria pe care si-a ales-o. Mult succes, Angi, si iti multumim pentru suport!

L.G.

 

 
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s