DE CE RATEZ CONCEDIUL IN FIECARE AN?

Te-ai gândit vreodată să-ți petreci concediul într-o destinație exotică? Probabil că nu. Și intuiesc că ar fi un vis prea îndrăzneț pentru tine.

Cât a fost oare de îndrăzneț visul de-a avea o casă? Și totuși o ai! (chiar dacă e încă a băncii). Ești dator pe 30 de ani la bancă, dar crezi că vei reuși să-ți onorezi plata ratelor la scadență și casa să fie a ta într-o zi.

De ce oare nu crezi că poți să fii în vacanță pe o astfel de plajă? Pentru că nu ai făcut din asta o prioritate. Este un vis spre care nu țintești, ci te rezumi să admiri contemplativ doar poze. Și spui STOP imaginației atunci când aceasta începe să-și facă de cap. Copilul din tine ar alerga desculț pe nisipul fin, dar adultul spune: „HEI! SCOATE-ȚI DIN CAP IDEEA ASTA ABERANTĂ, CĂ TE-AI ANGAJAT LA UN CREDIT CARE ÎȚI SOLICITĂ 250 ϵ / LUNĂ TIMP DE 3 DECENII.” Și brusc te trezești la realitate! Și brusc te privești în oglindă și te vezi în papucii unei profesii noi, care nu îți place sau îți place relativ puțin – îngrijirea vârstnicilor.

Privește cu maturitate unde te afli, câți bani câștigi și câți economisești. Te-ai disciplinat să economisești sau încă nu-ți ajung banii, deși câștigi de 4 ori mai bine decât dacă ai fi câștigat în țară?

Unde e totuși problema? La tine! Da, la tine!

De-asta ești frustrat. Că muncești și nu se vede, de parcă ai pune banii într-o pungă spartă. Încă nu ai învățat să îți administrezi într-un mod eficient finanțele și ai devenit doar o mașină de făcut și tocat bani.

E timpul să te oprești și să reflectezi la ceea ce îți sugerez!
„Învață să îți gestionezi banii, chiar dacă ai puțini. Important este să începi să-i gestionezi!”

(Lorand Soares Szasz)


Îți sună cunoscut expresia: „Am să economisesc când voi câștiga mai mult, acum nu am din ce.” ?

Acest mod de gândire este o capcană. Și eu am gândit astfel și am găsit totdeauna o scuză la incapacitatea mea de-a gestiona banii, în loc să învăț cum să mă schimb și să fac lucrurile diferit.

Am economisit de când eram mică, însă nu reușeam să strâng foarte mulți bănuți că deja fixam o destinație pentru ei. Mereu spărgeam „purcelușul de porțelan” înainte de vreme.

Mi-a luat mult timp să înțeleg că nu contează salariul de la sfârșitul lunii și zerourile sale, ci felul în care eu mă raportez la bani. Puteam economisi și 1 leu pe lună, atâta timp cât mă deprindeam cu acest obicei. Scopul era să învăț să economisesc pentru ca mai târziu să modific doar sumele, atunci când voi câștiga mai mult.

Din copilărie ne însușim niște limite. Învățăm de la părinții noștrii. Îți sună cunoscut?

„Acum nu ne permitem să cumpărăm cutare lucru.”

” Nu ne ajung banii până la salariu.”

” Punem de-o parte bani albi pentru zile negre.”
Aceste idei ne-au invadat subconștientul. În felul ăsta ne-am deprins să fim ca ai noștri. Și determinăm în acest fel un stil de viață asemănător cu al lor.

Ce e de făcut? Trebuie să schimbăm abordarea. 🙂

Cum? Să ne deprindem cu alt obicei. Într-o lună putem implementa un obicei nou, însă avem nevoie de disciplină. E necesar să facem asta zi de zi, timp de o lună.

În primul rând, trebuie să-ți faci o listă cu expresii asemănătoare celor de mai sus, expresii pe care le-ai „împrumutat” de la părinți, bunici, cunoștințe, prieteni.

Transformă-le în expresii pozitive.
Ex.: „Nu ne ajung banii până la salariu.” VERSUS „Am să reușesc să-mi gestionez banii ca să economisesc.”
Fă lucrul acesta într-un mod dedicat și conștient. După ce ai o listă cu expresiile pozitive, citește-le în fiecare dimineață timp de o lună. Dacă vei mai avea tendința să revii la cele vechi, ia lista și povestește-i subconștientului tău despre noua abordare a lucrurilor. Într-o lună de zile îți garantez că te-ai deprins să gândești diferit și ești gata să înveți să-ți administrezi banii într-un mod sănătos.
Îți recomand o abordare de economisire despre care povestesc la cursurile de ÎNGRIJITOR LA DOMICILIU.

În sala de curs există și în prezent 6 pahare de unică folosință scrise cu marker în felul următor:

pe primul pahar scrie 55% ( pentru nevoi personale – facturi, mâncare etc.)

pe al doilea pahar – 10% ( pentru investiții pe termen lung – vacanțe, mașină etc.)

pe al treilea – 10% ( pentru educație)

pe al patrulea – 10% (pentru investiții – bani de care am voie să mă ating doar dacă pot să îi investesc în ceva care să genereze venit pasiv, cum ar fi banii rezultați din scrierea și vinderea unei cărți)

pe al cincilea – 10% ( pentru donații)

și pe ultimul pahar – 5% (bănuții cheltuiți pentru a simți recompensa muncii mele, răsfățuri)
E o aplicație banală, dar eficientă ca să îți setezi creierul cu privire la acest obicei și știi ce se va întâmpla dacă faci asta constant! O să ai bani de orice. Recunosc, nu va fi ușor din prima, dar dacă îți propui să continui, vei reuși.

Indiferent că reușești să economisești 1 leu, 100 de lei sau 10.000 de lei, important este să te disciplinezi. Pentru că la un moment dat vei face lucrurile atât de natural, încât parcă așa a fost de o viață. Este un exercițiu care dă rezultate. Ține minte: Simona Halep a ajuns unde este pentru că s-a disciplinat și a fost constantă. Ea a obținut performanță în domeniul ei, tu poți obține performanță dacă devii credincios în lucrurile mici (conform principiului biblic relatat in Matei 25:23b- Pentru că ai fost credincios peste puţine lucruri, te voi pune responsabil peste multe! NTLR).

Împarte-ți banii câștigați în șase pușculițe și disciplinează-te să nu te atingi de banii respectivi în afara scopului stabilit.
Succes și vacanță plăcută in Hawai, spre exemplu! 🙂

Cu mult drag,

Karla Racliu 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s