CÂND VÂRSTNICUL ÎȘI PIERDE APETITUL…

Pierderea apetitului este un fenomen destul de des intalnit in practica. Cand varstnicul este suferind si trupul sau este spoliat de toata energia, este o forma de conservare sa renunte la energia consumata in timpul inghitirii alimentelor, dar mai ales in timpul digestiei. 

Apartinatorii si ingrijitorii celui suferind devin ingrijorati, ceea ce este normal, dar cu toate acestea ar fi bine sa se evite fortarea varstnicului. 

Asistatii aflati in faza terminala se degradeaza din punct de vedere metabolic. E important a se intelege ca in aceasta faza nicio alimentatie, oricat de bine ar fi constituita ca numar de calorii, nu va ajuta la reabilitarea sau imbunatatirea starii varstnicului. Pierderea in greutate devine inevitabila. Alimentarea artificiala constituie o optiune, la indemana, in lupta de supravietuire.

Ce puteti face in astfel de situatii? Inconjurati-i cu multa iubire pentru a pastra treaz moralul lor care le creeaza o stare de bine. 

Dozarea meselor in cantitati mici, constituite din preferintele varstnicului, poate provoca interes. Uneori, o cireasa sau o capsuna, pe care varstnicul o savureaza cu pofta si bucurie, este cantitatea potrivita. Alteori, o inghetata sau o crema de vanilie pot atarna mult in balanta. 

Aici vorbim despre persoane fara dificultati de inghitire si care colaboreaza. Pentru cele cu probleme in inghitirea alimentelor, trebuie avuta in vedera postura, la servirea mesei. Varstnicul trebuie sa fie asezat in sezut cu trunchiul ridicat, pentru a evita eventualele accidente.

Hidratarea ramane o optiune si in situatiile in care se consuma cantitati normale sau mici, dar mai ales cand se refuza mancarea.

Atata timp cat varstnicul poate inghiti, hidratarea dupa dorinta sa- cu pipeta sau pai- poate fi posibila. 

Optiunile, in acest caz, devin multiple: de la supe, la iaurturi, la bauturi, pana la cuburi inghetate ale sucurilor preferate.

Cand inghitirea nu mai este posibila, pulverizarea sucurilor, supelor clare, a altor lichide, ramane o alternativa la indemana tuturor. E important a se tine cont totdeauna de preferintele celui ingrijit. Pozitionarea pacientului in decubit lateral devine necesara pentru evitarea inecarii. Iar legat de igiena bucala e bine sa tineti seama de doleantele pacientului si sa nu o executati peste vrerea sa. 

La persoanele aflate in faza terminala, reducerea alimentelor si lichidelor aduce multe beneficii, ca de pilda: se reduce starea de voma, tusea si secretiile, scade retentia de apa si intensitatea durerilor. Reducerea cantitatii de alimente si lichide determina o crestere a productiei de endorfine in creier care imbunatatesc dispozitia, reduc durerea si creeaza o stare de bine, tocmai pentru faptul ca endorfinele sunt substante proprii corpului, asemanatoare morfinei. 

Apropierea decesului necesita atentie sporita. Crearea unei stari de bine constituie un real ajutor pentru persoana pe cale sa treaca din aceasta lume. Dar despre acest subiect vom vorbi cu alta ocazie, intrucat merita abordat mai detaliat.

Pana atunci insa, aveti grija cu toata responsabilitatea si cu tot sufletul, de cei ce au atata nevoie de voi.🙂

Karla Racliu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s