Ce trebuie sa stie un ingrijitor despre DEMENTA?


Evitati sa corectati pacientul bolnav de dementa! Confruntarea cu „adevarul”, care doar in acceptiunea voastra poate fi relevant, este fara sens in incercarea de a-l ancora in realitate. Aceasta incercare „bine intentionata” a voastra ii creeaza nesiguranta si sentimentul ca e parasit. O imbratisare sau o privire calda l-ar ajuta mai mult pe batranul „afectat de uitare”. Pentru el, atentia, suportul emotional si siguranta sunt elemente vitale. Ce nu obtine o vorba, poate dobandi un gest sau o atingere. 

Poate ingrijiti deja o persoana cu dementa sau poate nici nu ati intalnit un astfel de caz. In oricare dintre situatii, aceasta abordare poate fi benefica. 
Haideti sa lamurim, intai de toate, ce este dementa si cum se manifesta?



Dementa este o boala ce se instaleaza odata cu inaintarea in etate si fata de care nu se pot lua masuri de prevenire. Este incurabila si grabeste decesul.

Se manifesta prin: pierderea memoriei, a controlului, a orientarii, a gandirii logice si a vorbirii.

Cel dintai semn care ne conduce la ipoteza ca avem de-a face cu un inceput de dementa este UITAREA. Memoria pe termen scurt este grav afectata, in timp ce memoria pe termen lung poate sa ramana total intacta. 

Uitarea este secondata de pierderea controlului in ceea ce priveste actiunile si vorbirea. Impulsivitatea ia locul comportamentului temperat, caracteristic unei persoane. Astfel ca, o persoana afectata de dementa poate face lucruri pe care in contextul normalitatii nu le-at fi facut: sa injure, sa atinga intr-un mod care te poate stanjeni, sa devina agresiv, etc. Bolnavii de dementa nu mai au maniere si retineri. Iar cine ia aceste comportamente ca facute intentionat, si ca atac la persoana, inseamna ca nu intelege cu ce se confrunta.

Nu recomand ingrijitorilor colerici, impulsivi, reactivi sa accepte un caz de acest tip. Nu stiu daca vor putea gestiona toate situatiile ivite pe parcursul procesului de ingrijire a unui bolnav de dementa. 

Orientarea se pierde in cazul celor bolnavi de dementa si se pot pierde cu mare usurinta, chiar daca au iesit doar pana la primul colt al strazii pe care locuiesc. 

Pe masura ce boala evolueaza, recunoasterea persoanelor devine tot mai dificila, iar confundarea lor tot mai tipica. Astfel, fiica poate deveni mama sau sora, fiul poate deveni sot, ceea ce inseamna ca familia de origine ramane prioritara in atentia celui suferind. Totodata, se poate intampla ca o persoana aflata in incapere o singura data sa fie tratata ca persoana cea mai de incredere a bolnavului pentru simplu fapt ca este prietenoasa. Asadar, nu exista nicio logica in ceea ce se intampla, asta tocmai pentru ca este afectata gandirea. A te stradui sa-i explici ca face confuzii i-ar oferi o stare totala de nesiguranta si sentimentul ca nu este inteles. 

Vorbirea este afectata si ea, iar daca la inceput doar cateva cuvinte lipsesc, pe masura ce boala evolueaza, bolnavul nu mai resuseste sa-si termine frazele. Acest fapt provoaca irascibilitate si neliniste, insa e important sa-l linistiti din priviri si sa-l asigurati ca ati inteles ce a vrut sa spuna. De cele mai multe ori va apela la carja sau baston, lovind repetitiv podeaua, pentru a se putea exprima. Nimic nu este lipsit de sens, nici macar cand dau senzatia ca impaturesc batiste invizibile, dimpotriva. Totul are logica pentru bolnav, chiar daca noi nu intelegem. 

Tot ceea ce ramane dintr-o astfel de persoana, afectata de dementa, sunt sentimentele si emotiile. Ele vor fi exprimate prin trairi intense si o sensibilitate aparte. Acesta este un limbaj pe care il putem descifra. Din pricina faptului ca se centreaza pe trairi interioare, un bolnav de dementa va simti imediat intentiile tale, nelinistea ta, lipsa ta de control, irascibilitatea -cand aceasta te domina. Pot fi atat de profunzi incat pot pricepe situatii foarte complexe , extrem de repede. Daca nu sunt tratati cu respect sau nu sunt apreciati, daca se vorbeste despre ei fara a fi luati in seama, se simt raniti si de cele mai multe ori se refugiaza intr-o reactie sau comportament agresiv. Aceasta ii indeparteaza pe cei din jur, e adevarat, insa acesta este modul lor de aparare: prin furie. 


Cum poti colabora cu o persoana cu dementa?
Nu pierde contactul cu el! Dialogul este cheia evitarii comportamentelor distructive. Daca ai un astfel de pacient si ti se pare dificil sa faci fata, atunci participa la un curs tematic de formare in aceasta sfera, sau informeaza-te mai mult citind carti de specialitate.  

Limbajul din prim plan, in cazul celor afectati de dementa, este limbajul nonverbal- limbajul trupului. Semnalele pe care le emit pot fi „deranjante” si exista tendinta ingrijitorului de-a le inlatura, dar ele au un substrat. Cand tipa si se manifesta violent pot suferi dureri fizice insuportabile, asupra carora nu pot atrage atentia in mod verbal. De asemenea le poate fi frica sau pot avea vezica plina si pot avea reactii de irascibilitate. Ganditi-va la ei ca la nou-nascutii care nu stiu sa-si exprime nemultumirile sau disconfortul decat prin plans si totusi o mama invata sa „descifreze” care e plansul de foame, cel creat de scutecul murdar sau de disconfortul termic. Timpul petrecut langa ei si atentia indreptata, in mod constient, va ajuta sa ii „invatati limbajul”, este?

La fel este si in cazul suferinzilor de dementa. 

Acceptati bolnavul asa cum este! Chiar daca este trist si nu stiti de ce, totusi stiti cum este sa fiti trist. Nu-i negati si nu-i bagatelizati trairea. Lasati-l sa-si etaleze sentimentele in mod deschis.

Asigurati-i sentimentul de siguranta! Fie printr-o apreciere, fie printr-o incurajare, fie printr-o atingere sau printr-o imbratisare, dar arata-i ca este important pentru tine. Bolnavul de dementa are nevoie de multa atentie si sustinere. Nu are nevoie de confruntare sau de corectarea unui comportament. Comportamentele stridente sunt, deseori, semne indirecte ale durerii, pentru ca dementa nu il protejeaza de dureri. 😦


Cum poti face fata unui astfel de caz?

Nu te epuiza! Nimeni nu dispune de resurse fizice si psihice inepuizabile. Din acest motiv este recomandat sa ceri ajutorul, fara retinere, apartinatorilor sau persoanelor apropiate bolnavului. Lipsa odihnei aduce cu sine irascibilitate si lipsa controlului in gestionarea acesteia. Este suficienta irascibilitatea bolnavului ca sa mai intre in contact si cu a ta. 🙂

Nu face pe eroul! Daca starea celui ingrijit se deterioreaza si durerile devin chinuitoare, apeleaza la serviciile ambulante sau anunta familia. Nu este o rusine. Ii faci un bine si lui si tie!
Sper ca acest articol sa iti fie util si sa iti ofere suport in ingrijirea celui asistat. Multa putere si sanatate iti doresc! 

Cu multa consideratie pentru ceea ce faci,

Karla Racliu

13 gânduri despre &8222;Ce trebuie sa stie un ingrijitor despre DEMENTA?&8221;

  1. SimfAdriana 5 iulie 2016 / 19:58

    Foarte utile aceste caracteristici si sfaturi.
    Chiar daca am lucrat xu astfel de cazuri ,e bine sa mai aflam ceva.

    • Bako Elisabeta 6 iulie 2016 / 11:28

      ce drepturi are un pacient cu DEMENTA in RO si unde se poate cere ajutor

      • Rengle Ileana 6 iulie 2016 / 23:46

        Dementa este o boala care este handicap deci, bolnavul poate primi indemnizatie d e handicapat, demersurile trebuie incepute la medicul de familie

    • Felicia 6 iulie 2016 / 11:55

      Sînt foarte utile sfaturile as dori si altele în viitor va multumesc

    • ELENA 8 august 2016 / 22:01

      Lucrez cu o batrina cu dementa senila …..pot sa spun treb sa fii tu insuti tare cu tine sa poti face fata cu asa bolnav …..foarte greu este ?toate cele descrise mai sus le manifesta ….dar dc stii sa o ei se calmeaza …..dc ii spui ca e frumoasa ……ii sta bine cu hainele care e imbracata ,trebuie multa rabdare ,daca ti-o impui sa o ai faci fata ,daca nu …..nu ca te imbolnavesti de nervi.

  2. ana 6 iulie 2016 / 11:11

    Multumesc;am gasit raspuns la multe intrebari pe care mi le-am pus pe vremea cand traia mama mea si din pacate,a suferit de aceasta cumplita boala.Insa mai am o intrebare la care as dori din tot sufletul sa aflu raspunsul si anume:este ”dementa”ereditara??multumesc.

    • DEVELOPE YOURSELF 6 iulie 2016 / 12:26

      Buna ziua,

      Iata raspunsul specialistilor:
      Multe dintre ideile oamenilor privind demenţele în general şi boala Alzheimer în particular (spre exemplu referitoare la cine se poate îmbolnăvi sau la felul în care boala afectează aceste persoane) sunt destul de departe de adevăr. Astfel de păreri nu fac de fapt decât să accentueze stigmatizarea bolnavilor, împiedicându-ne să îi înţelegem şi să îi ajutăm. Cu cât suntem mai bine informaţi, cu atât ne va fi mai uşor să facem faţă realităţii.

      1. Pentru că cineva din familie are demenţă Alzheimer, cu siguranţă mă voi îmbolnăvi şi eu.

      În realitate: Cu toate că factorii genetici au un rol în apariţia demenţei Alzheimer, doar o mică parte dintre cazuri (3%) sunt familiale. De cele mai multe ori însă, nu se poate identifica o singură cauză a bolii. Cât de importanţi sunt factorii genetici este o întrebare la care se caută încă răspuns.

      http://m.doctorulzilei.ro/credeti-ca-alzheimerul-este-o-boala-ereditara-sau-ca-poate-afecta-doar-batranii-iata-adevarul-din-spatele-miturilor-referitoare-la-dementa/

      Toate cele bune!

  3. Bako Elisabeta 6 iulie 2016 / 11:29

    Au pacientii vre-un drept in tara asta

    • Mănescu viorica 6 iulie 2016 / 16:50

      Multumesc mult pentru sfaturi..lucrez in prezent de 2ani cu o persoana cu aceasta problema..uneori simt ca nu mai pot,dar m-am atasat si merg inainte..se ma ajuta D-zeu sa rezist si sa dau în pic de alinare acestei femei care nici măcar a asa batrana😑

  4. Mirela Popa 6 iulie 2016 / 21:12

    Am lucrat 6 ani cu persoane afectate de Alzheimer….este exact asa cum am citit in aceste randuri…..ai vrea sa-i ajuti,sa le alini halucinatiile,suferinta…sa le readuci memoria inapoi…dar ,din nefericire,nu se poate face nimic din toate acestea…poti doar sa le alini sufletele si sa-i ajuti ,cu ceea ce poti….

  5. mimi constandache 7 iulie 2016 / 10:35

    Am stat si stau inca cu o batrinica afectata de aceasta boala. Pot sa spun ca dealungul anilor am parcurs impreuna acest drum. Acum suntem aproape la fine si tot ce am citit este foarte adevarat. Conteaza mai mult o imbratisare, o vorba dulce, un moment de atentie ,un moment de liniste decit toate pastilele .Poti ajuta o persoana aflata in aceasta situatie, numai daca si tu te implici moral si spiritual .Cheia succesului este rabdarea, credinta. Nu trebuie sa ne gindim numai la ban. timpul trece, luna trece, cineva tot te plateste; dar cind tu o vezi linistita si la sfirsitul zilei facind o analiza ca ai facut-o sa rida, ai convins-o sa manince, sa nu refuze medicamentele, déjà esti recompensata .doresc la toata omenirea numai bine si la batrinica mea .Multe multumiri pentru sfaturile date.

  6. zah mihaela 7 iulie 2016 / 14:55

    Lucrez de 6 ani cu un astfel de caz am trecut prin toate etapele aceste ..boli..cel mai tragic moment e cand ajungi sa nu mai sti nici sa mesteci si sa inghiti ajungi sa nu mai iti amintesti nici asta.e foarte greu..dar cu multa rabdare si intelegere si afectiune fata de persoana afectata de aceasta nesuferita ..boala..a batranetii reusesti sa alini durerile persoanei .

    • ioana 18 iulie 2016 / 23:27

      Am tatall în stadiul în care eu îi sunt sora sau vară ,îmi cere mereu să l duc acasă deși este acasă ….nu recunoaște nimic din ce îl înconjoară😢

Lasă un comentariu