Esti pregatit sa lucrezi ca Ingrijitor de batrani?

ingrijitoriMotto: <<Daca esuezi sa te pregatesti, pregateste-te sa esuezi!>>

E foarte important, ca inainte de a lua decizia de-a te reorienta in cariera, sa te informezi cu privire la domeniul de interes.

Si pentru ca sunt din ce in ce mai multe persoane hotarate sa renunte la vechiul loc de munca in favoarea unuia in strainatate si, deopotriva, pentru ca exista acest trend sau curent al *ingrijitorului* de batrani, m-am decis sa creionez, in randurile ce urmeaza, un profil al ingrijitorului de persoane varstnice.

Sunt cateva trasaturi care te pot recomanda pentru aceasta meserie, dincolo de abilitatile de ingrijire pe care, daca nu le ai, trebuie sa le dobandesti.

Un varstnic are nevoie de o persoana extrem de intelegatoare si de rabdatoare, deschisa si orientata spre nevoile sale. Un batran are nevoie de comunicare, de atentie, de afectiune, de implicare.

Pentru multi dintre noi, varsta a III-a reprezinta <un inceput de sfarsit> si din acest motiv avem tendinta de a-i trata pe cei in varsta potrivit acestui concept rudimentar.

Varsta a III-a este o etapa ca oricare alta a vietii, dar cu specificul sau. E varsta care ne expune mai mul neputintei, bolilor si ne face mai vulnerabili, dar in nici un caz nu este un inceput de sfarsit! E important sa stii cum sa imbatranesti! 🙂

Si-atunci, dragii mei, cu o alta perspectiva asupra batranetii- una pozitiva-, vom sti si cum sa ne raportam la ea. Ii vom intelege pe cei mai in varsta de ce sunt uneori irascibili, de ce devin malitiosi, de ce refuza sa comunice.

Atitudinea noastra fata de ei trebuie sa fie una suportiva pentru a-i ajuta sa se intelega pe ei insisi. Ingaduindu-i cu micile lor scapari, antrenandu-i in conversatii si activitati cotidiene nu se vor mai simti singuri, izolati; vor astepta cu drag o urmatoare dimineata si o urmatoare intalnire cu tine- ingrijitorul . Daca pana in acel moment ai fost „intrusul” din viata sa, poti deveni o persoana draga- mai mult decat acceptata. Empatizand cu varstnicul, fiind un bun ascultator si mereu atent la nevoile sale, manifestand real interes pentru grijile si temerile lui, vei conlucra alaturi de el la o asistare si ingrijire nu doar eficienta, ci si placuta.

E bine sa fii atent si la imaginea ta; sa ai un aspect ingrijit si placut, nu extravagant, ci adecvat ocupatiei tale. Fa-te placut! Fa-te indragit! Fii un izvor de bunatate si afectiune! Invata, in acelasi timp, sa tii lucrurile sub control atunci cand nevoile sale indica un regim strict, restrictiv, fie alimentar, fie de viata!

E extrem de important ca persoana ce o ai in ingrijire sa aiba o atitudine pozitiva, sa fie vivace, zambitoare si gata sa interactioneze cu tine. Acesta e barometrul prin care te poti autoevalua ca pricepere si competenta.

E asemeni situatiei bebelusului. Cand acesta e satul, odihnit si curat, este cel mai fericit! Atentia ta trebuie sa fie indreptata in aceleasi directii! Igiena zilnica (corporala si a spatiului de locuit), mesele si gustarile la program, odihna, plimbarile, comunicarea, medicatia (cand se impune), vizitele la medic (cand este cazul), o vizita la un prieten drag sau la un vecin, ii mentin spiritul treaz, ii intretin tonusul psihic. In acest fel vei avea un batran fericit!

Iar ca sa devii un ingrijitor competent din punct de vedere profesional mai ai doar un singur pas de facut: SA INVETI cum sa-l ingrijesti din punct de vedere sanitar/medical. Trebuie sa inveti:

  • cum sa-l ingrijesti in functie de starea sa fizica si de sanatate;
  • cum sa iti planifici activitatile zilnice intr-un mod eficient;
  • cum sa completezi o fisa de ingrijire;
  • cum sa acorzi primul ajutor in diverse situatii;
  • care sunt notiunile de ingrijire a pielii;
  • cum se realizeaza toaleta zilnica si baia generala;
  • cum se administreaza medicatia;
  • cum se supravegheaza starea de sanatate a varstnicului;
  • care sunt regulile specifice de ingrijire la persoanele cu dizabilitati si tulburari de coordonare a miscarilor;
  • care sunt etapele unui program de reabilitare si ce contraindicatii exista in procesul de recuperare si reabilitare;
  • care sunt tehnicile de manevrare si transportare a persoanelor imobilizate partial si total;
  • care sunt tehnicile de mobilizare a persoanelor asistate pentru prevenirea aparitiei escarelor.

 Iata cateva dintre cele mai importante subiecte tratate de un program de calificare profesionala in domeniu. Sunt notiuni care ti le poti insusi doar prin exercitiu si practica.

Inscrie-te la un astfel de program si abia apoi ia initiativa de-a cauta un agent de mediere a locurilor de munca!

De ce ? Pentru ca: 

  • vii dintr-un domeniu complet diferit si nu ai notiunile elementare;
  • este un criteriu de minima acceptare pentru multe dintre agentiile din strainatate;
  • elimini riscurile de inadaptare si posibilitatea de-a fi etichetat ca incompatibil;
  • ai siguranta locului de munca, stapanind orice situatie ar surveni cazului caruia esti distribuit;
  • a fi pregatit inseamna a fi profesionist si responsabil;

In acest fel ti-am dat suficiente motive sa ma crezi pe cuvant! Trateaza lucrurile cu seriozitate si responsabilitate, iar rezultatul va fi neasteptat mai bun!

Cu drag,

Karla Racliu

2 gânduri despre &8222;Esti pregatit sa lucrezi ca Ingrijitor de batrani?&8221;

  1. Marcu Mariana 14 februarie 2016 / 17:01

    Bună ziua , aş fi interesată dar sunt din Olt şi nu am cum să fac naveta.

    • DEVELOPE YOURSELF 15 februarie 2016 / 15:47

      Buna ziua,

      Sigur. Aveti optiunea cursului de ingrijitor in varianta online, astfel incat materialele sa le puteti primi pe e-mail, iar contactul cu d-na lector il puteti tine prin Skype. Practica o puteti face la dvs. in zona sau daca lucrati in Austria/Germania se poate incheia un contract de parteneriat cu familia la care prestati serviciile de ingrijire. Insa pentru examenul final, in urma caruia veti obtine o diploma recunoscuta in U.E., va trebui sa va deplasati fie la Resita, fie la Timisoara, doar in aceste 2 locatii se sustin examenele finale. Pentru alte detalii referitoare la procedura de inscriere puteti sa ne contactati si telefonic la: 0772 179 019.

      O zi buna,
      Miha Vuc

Lasă un comentariu